KlimaKassen

Vi skal igang med at ændre vores madvaner!

Den globale fødevareproduktion udgør den største enkelstående trussel mod planetens helbred*. KlimaKassen giver dig en velsmagende, varieret kost, og holder samtidig udledningen af drivhusgasser under det niveau vi skal ligge på, for at opfylde målene omkring globale temperaturstigninger.

Max. 1,4 kg CO2e pr. dag

Hver person i verden må ifølge rapporten fra EAT-Lancet* ikke udlede mere end 1,371 kg CO2-ækvivalenter pr. dag på mad, hvis vi skal begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader. Da retterne i KlimaKassen kun udgør en del af den daglige kost regner vi med 50% af dette som et gennemsnit pr. måltid. Den samlede gennemsnitslige maksudledning pr. måltid i KlimaKassen er derfor knap 0,7 kg. CO2-ækvivalenter. 

Beregning af klimapåvirkning

Den konkrete klimapåvirkning fra måltiderne i ugens KlimaKasse bliver regnet ud for hver opskrift, så vi er sikre på at ligge på det rigtige niveau.
Det er den samlede påvirkning fra alle fire måltider vi tager udgangspunkt i. På den måde kan nogle retter ligge højt, mens andre ligger lavt.

Nedenfor redegør vi for hvorledes vi medtager klimapåvirkningen fra transport, emballage og fødevarerne der indgår i KlimaKassens måltider.

Transport

Der beregnes pt. med 0,139 kg CO2 pr. måltid i forbindelse med transport fra Skagenfood ud til forbrugeren. Transportbelastningen er sammensat af vores transittransport fra Strandby til de 5 hubs vi benytter (i samarbejde med DAO), fordelt over hele landet, og sluttransporten fra hubs'ene til forbrugeren.

Der er transport hubs i Nørresundby, Herning, Århus, Fredericia og Køge. Jo tættere en hub er på Strandby, jo lavere klimabelastning. Vi har benyttet et gennemsnit ud fra den nuværende fordeling af vores leveringer på de forskellige hubs og belastningen fra de lastbiler, der transporterer vores kasser. Og den gennemsnitlige belastning for transittransporten udgør pt. ca. 0,013 kg CO2 pr. måltid.

Sluttransporten til forbrugeren er beregnet ud fra den gennemsnitlige belastning fra en varebil pr. kørt kilometer, sammenholdt med antal pakker i varebilen, antal måltider pr. kasse og afstanden mellem hvert stop. Det er klart at tallene for den enkelte forbruger vil variere, men gennemsnitttet for sluttransporten for alle kunder udgør pt. ca. 0,126 kg CO2 pr. måltid.

Emballage

KlimaKassen leveres i flamingo og pap.

En flamingokasse med låg udleder i alt 1,428 kg CO2e**. I en kasse er der i gennemsnit 8,025 portioner mad, hvilket vil sige at emballagebelastningen beregnes med 0,178 kg. CO2e pr. måltid i KlimaKassen.

En papkasse udleder i gennemsnit 0,247 kg. CO2e***. Fordelt på 8,025 måltider giver det en udledning på 0,031 kg. pr. måltid. 

I flamingokasserne benytter vi flageis til at sikre køl af fødevarerne. Det kræver 55 KwH at producere 1 ton flageis****. I danmark udledes der 0,2 kg CO2e ved produktion af 1 Kwh*****. Der bruges 1,25 kg. is pr. drop. Hver KlimaKasse udleder således 0,01375 kg CO2e fra is, svarende til ca. 0,002 kg CO2e pr. måltid.

I alt udgør tranport inklusive emballager og køl ca. 0,35 kg. CO2e pr. måltid. Det svarer til ca. 50% af den samlede udledning for et måltid. 

For at vi kan holde klimabelastnigen for et måltid under 0,7 kg. CO2e må råvarerne i KlimaKassen således i gennemsnit kun udlede 0,35 kg. CO2e pr. måltid.

Læs mere om forudsætningerne for beregning af CO2 belastningen her.

Eksempel

Herunder er eksempel på indholdet i en KlimaKasse og CO2e belastningen pr. måltid.

Røget makrel med lun kartoffelsalat - ca. 0,24 kg. CO2e pr. måltid

⁃ 80 røget makrel
⁃ 175 kartofler
⁃ 2,5 persille
⁃ 150 spidskål
⁃ 50 grønne ærter
⁃ 20 solsikkekerner
⁃ 10 parmesan
⁃ 3 spsk. olivenolie
⁃ Salt
⁃ Peber
⁃ Eddike

Bagt sommergrønt med bulgur og ansjoser - ca. 0,32 kg. CO2e

⁃ 130 mørksej
⁃ 175 kartofler
⁃ 10 kapers
⁃ 35 rygeost
⁃ 50 grønne ærter
⁃ 150 spidskål
⁃ 2,5 dild
⁃ 10 græskarkerner
⁃ Olivenolie
⁃ Salt
⁃ Eddike

Cassoulet i tomat med bacon - ca. 0,31 kg. CO2e

⁃ 120 hvide bønner
⁃ 100 gulerod
⁃ 150 Løg
⁃ 2 baconskiver

⁃ 0,5 stk. hvidløgsfed
⁃ 10 tomatpure
⁃ 2 boullionterning
⁃ 2,5 persillekviste
⁃ Salt
⁃ Peber

Torsk i sur-sød sauce - ca. 0,46 kg. CO2e

⁃ 100 torsk uden skind
⁃ 2,5 basilikum
⁃ 150 forårsløg
⁃ 10 fiskesauce
⁃ 1/2 citron
⁃ 1/2 chili
⁃ 25 peanuts
⁃ 60 puy linser
⁃ Hvedemel
⁃ Salt
⁃ Olie
⁃ Sukker

 

Summary Report of the EAT-Lancet (Commission: https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf)

** Jvf. producenten Sundolitt

*** Jvf. producenten Smurfit Kappa

**** https://books.google.dk/books?id=6f1eAQAAQBAJ&pg=PT182&lpg=PT182&dq=flake+ice+kg+co2+emissions+per+kg&source=bl&ots=5mdQZBuNHt&sig=ACfU3U0rni4lxePckvCDRX4n0Bf6AGoeZA&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj7zuv1iNrjAhXpsosKHcPpAag4ChDoATADegQICRAB#v=onepage&q=flake%20ice%20kg%20co2%20emissions%20per%20kg&f=false

***** https://ing.dk/artikel/dansk-kilowatttime-naar-rekordlav-co2-udledning-211593